zondag 21 oktober 2007

Verslag van de 9 dagen Vakantie.Dl 3


Donderdag 18. Een leuke dag. Beetje emotionele avond, toen Martien alle mensen en hun cadeautjes zegende en de diverse mensen bedankt werden . Het personeel en de ober werden ook bedankt en kregen geld. Martien, Theo en Jaques kregen een fles wijn. Morgen om half 6 op, half 7 ontbijt, kwart over 7 op stap. Slotviering vanmiddag gehouden in een tot kapel omgebouwde schaapskooi , een kopie van de schaapskooi waar Bernadette haar schaapjes heen bracht. Vanavond toch nog even naar de lichtprocessie. Nu is het kwart voor 11. Alles een beetje opgeruimd. Hopelijk ben ik niks vergeten.
Vrijdag 19. Alweer een heel eind van Lourdes af.Morgen nog een ruk en dan gaat het huiswaarts. We zijn in Rocamadour geweest, een stadje waarvan de kerken en kapellen zijn uitgehouwen uit de rotsen. Heel eng en indrukwekkend. De zwaluwen vlogen her en der. Dus Ma zou gezegd hebben dat het hier nog volop zomer was en dat lijkt ook wel zo, want de bomen zijn hier nog niet kaal en donkerbruin.
In de bus de video gedraaid van Bernadette.Het was echt stil in de bus. Vanavond om half 9 aan tafel en nog de sleutels en koffers, adressen uitwisselen . Dit is het mooiste hotel van alle dagen en ook het lekkerste eten.
Zaterdag 20. Vandaag weer gereden. Vanmorgen nog naar Chartres waar ook weer een kathedraal is die vrij beroemd is, en daar hebben we in een crypte de slotviering gehouden. Ik had voor Martien een overweging gemaakt, voor in de bus, als avondgebed, maar hij had het in zijn preek verwerkt. Het duurde eigenlijk best nog wel lang voor we in Belgie waren en we hebben onderweg maar 2 keer gestopt. Maar ik werd zo zenuwachtig toen ik Johan gebeld had ( met de mobiel van Corrie ) en zeggen dat ik tussen 7 uur en half 8 aan zou komen bij Breda Centraal maar het werd nóg kwart voor 8. Theo nam in de bus van iedereen persoonlijk afscheid maar dat kon ik niet. Om 8 uur eindelijk mijn eigen vertrouwde huisje. Maar het is goed weer thuis te zijn.

Verslag van de 9 dagen Vakantie.Dl. 2


Maandag 15. Vandaag een leuke excursiedag gehouden. Eerst een groepsfoto laten maken, waar we allemaal goed opstonden. Vandaar uit naar Bartres, waar Bernadette werd opgevoed door haar voedster en waardoor ze eigenlijk slecht werd behandeld.
Om half 11 lekker op een terrasje van de zon genoten met een heerlijk kopje koffie.
Dan naar het hotel voor de lunch.Hierna naar de Gavany, hele imposante bergmassieven en inmens grote brokken steen van steenlawines.
En griezelig diepe ravijnen. Terug een heel fijn gesprek gehad op de achterbank, met Martien. Echt heerlijk. Hij kan heel goed luisteren. Dat is meestal zo, met een pastor, maar ik kon nu eens echt mezelf uitspreken en hij wekt vertrouwen.
Na het eten naar de lichtprocessie die nu langs de grot trok. 10 uur binnen en linearecta door naar boven. Geen zin meer om te douchen.Nu zit alles nog in mijn hoofd. Ik heb maar 2 Valdispert ingenomen want vannacht om 4 uur was ik klaar wakker.
Dinsdag 16. Vandaag een invuldag. Vanochtend wakker om 5 uur. We zouden vanmorgen om kwart voor 10 een eucharistieviering hebben bij de grot. Nadat ik klaar was met ontbijten was het 8 uur. Ik ging er vandoor. Naar de grot. Maar de toegang was nog niet bereikbaar. Het beeld van de gekroonde maagd is verlicht van binnenuit. Best mooi. Verder ben ik naar boven gelopen tot de kerk van de onbevlekte ontvangenis. De Kruisweg begint daar. Het is een hele klim.Net echt.De beelden zijn levensgroot.De eerste statie , de veroordeling, gaat met een stenen trap naar boven die je dus op je knieën af moet leggen.Ik heb dat ook gedaan en bij elke statie kracht en genezing en aanvaarding gevraagd. En een onze vader en wees gegroet gebeden .Het was heel gek, beneden zongen merels dat het een lieve lust was,en boven , ter hoogte van de kruisiging, krasten kraaien in de bomen. Ik weet niet of het echte kraaien waren of een bandje, dat het nog meer luguber maakt.
En op weg naar beneden streek even een meesje neer, wipte op en vloog weg, vlak voor mijn voeten. Dat is toch wel heel eigenaardig vooral toen met die 3 meesjes op het balkon.En de zon ging schijnen. Ik was op tijd voor de eucharistieviering.
Na het eten ging de groep de kruisweg doen maar ik ben lekker zelf op stap gegaan en was weer op tijd voor de sacramensprocessie maar de batterij van mijn fototoestel was leeg. Vanavond na het eten nog naar de lichtprocessie om het van bovenaf te zien, maar ik heb dan toch ook wel weer last van mijn hoogtevrees. Morgen eerst de internationale hoogmis in de Pius de tiende kerk. En smiddags de handoplegging.
Woensdag 17. Een emotionele dag. Vanochtend eerst om half 10 naar de internationale hoogmis. Dat was mooi. Theo had ons aangeraden om er om 9 uur al te zijn want er zouden dan anders geen plaatsen meer vrij zijn. Onvoorstelbaar want er kunnen 25.000 mensen in. Die heb je toch niet zomaar bij elkaar, maar op het laatst zat de kerk toch aan alle kanten vol. Prachtig. In vele talen werd er gesproken en gezongen in het Latijn, ongeveer de stijl van Taizee. Na de dienst was het half 12 en gingen we nog even naar het Bernadettemuseum maar dat stelt niet zoveel voor.
Na het eten hadden we vrij tot kwart voor 3. Daarna moesten we bij de Bernadettekerk zijn voor de handoplegging. Dat was heel erg emotioneel. Wilco begon heel hard te huilen, intens verdrietig en Arie, die vader van Michel, had het ook te kwaad en er huilde iemand hardop en Kees in die rolstoel, van die andere groep, had het zo te kwaad dat hij zat te schokken in zijn rolstoel. Hij werd omarmd en gestreeld. Toen kreeg ik zelf ook een dikke keel. Toen ze koffie gingen drinken zei ik tegen Theo dat ik even alleen wilde zijn. Hij begreep het, gaf me een kneepje in mijn schouder, een aai over mijn rug en zei:"Da's goed, lieverd. T komt allemaal in orde. "Toen ben ik aan de overkant van de grot gaan zitten en heb eerst eventjes gehuild. Zonder dat iemand mij kon zien. Dit was de meest emotionele dag van de hele week. Bij controle van mijn mobiel bleek dat zuster Glas mij van de week gebeld had en die scheen vergeten te zijn dat ik in Lourdes zat dus ze dacht dat ik in het ziekenhuis lag.

Verslag van de 9 dagen Vakantie.


Vrijdag de twaalfde. Eindelijk is dan de grote dag aangebroken. We moesten in Breda nog een kwartier op de bus wachten want die had in een file gezeten. We hebben eindeloos lang in de bus gezeten. Vanmiddag naar Reims. Naar de kathedraal. Daarna weer toeren. Iedereen was moe. Morgen om zes uur worden we gewekt in ons hotel en dan vertrekken we vanaf 8 uur naar Nevers.Daar beleven we onze eerste eucharistieviering in het klooster van Bernadette.In de bus hebben we 2 keer gebeden en gezongen. Toen was ik best emotioneel.
Zaterdag de dertiende. Weer lang onderweg. Maar het was mooi weer en we zagen meer van de natuur. Om 9 uur koffiepauze, buiten de bus. Even de benen strekken.
Daarna een uurtje rijden en toen arriveerden we in Nevers. Om half 12 zou er in de kloosterkapel een eucharistieviering zijn, mede voor de pelgrims uit Valkenswaard.
Wilco mocht de kelk met hosties vasthouden, die de priester dan uitdeelde.
In de kapel lag het lichaam van Bernadette. Eerst was ik niet zo emotioneel maar op het laatst zongen ze eerst Geef mij je hand waarbij we elkaar moesten vasthouden, en Te Lourd op de bergen. En dan vooral door iedereen dat Ave, Ave, Ave Maria.
En toen ik dan keek naar die glazen schrijn moest ik ineens gaan huilen. Ik heb een
foto gemaakt maar hoorde later dat dit niet mocht, maar het is best een mooie opname geworden. In de kloosterlunchroom hebben we gegeten en nog wat rondgewandeld. Daarna rond kwart over 2 weer naar de bus tot een plaspauze om 4 uur en daarna in 1 ruk door naar onze overnachting, waar we pas om 8 uur aankwamen.
Morgen weer vroeg op en dan eindelijk richting Lourdes.
Zondag 14. Bets had last van migraine. Die was zo ziek als een hond en heeft de hele morgen overgegeven en anders zat ze wel te slapen. Ze is in Aneto gelijk naar bed gegaan en heeft zich niet meer vertoond. Vanmiddag was ze even met Wilco bij de openingsviering in de Bernadettekerk. Eerst werden we door Theo rondgeleid over de heiligdommen en rond half 5 dan de openingsviering, ook wel erg indrukwekkend.
Voor we Lourdes binnenreden moesten we 4 coupletten zingen van Te Lourd op de Bergen.Dat vond ik heel bijzonder.Vanavond vroeg naar bed.
Powered By Blogger

Blogarchief

Over mij

Mijn foto
Brabant, Netherlands
Vrouwelijk, 74 jaar , goed in taal en persoonlijke verhalen schrijven over van alles